Levend decor bij FCdeKampioenen. Rudy Nuyens.

Levend Decor bij de FCdeKampioenen 

1995. Rudy Nuyens, de auteur van Levend decor, toneelamateur zonder ambitie, tuimelt in een verhaal dat zijn leven zal beïnvloeden. Hij wordt lid van de meest stuntelige, maar bekendste voetbalploeg van Vlaanderen. En zoals een bal dat kan, rolt hij van ‘bekend in de buurt’ naar een ‘Vlaamse’ en zelfs ‘Nederlandse bekendheid’. “Je moet absoluut geen gave hebben om bekend te zijn”, relativeert hij. “In tegendeel zelfs!” Zijn jongste dochter plaats hem met beide voeten op de grond wanneer ze aan de juff vertelt dat het beroep van papa ‘levend decor bij de Kampioenen’ is. Een titel was al geboren.


Vanaf dat er beslist werd om met de populaire reeks te gaan stoppen kreeg Rudy de behoefte om zijn verhaal neer te schrijven. De goede relatie met de acteurs en de technische ploeg. Die prima sfeer maakte waarschijnlijk ook dat het zo lang kon duren. Maar het was ook al wel eens niet plezant om Kampioen te zijn. Er vielen al eens woorden. Toen Rudy samen met een paar voetbalcollega’s geïnterviewd werd voor P-Magazine door Kristof, nam hij de journalist in vertrouwen. De eerste die wist waarmee hij mee bezig was werd gevraagd om zijn verhaal kritisch te keuren op kwaliteit. Rudy bleek vlot, fris en leesbaar te schrijven. Kristof gaf groen licht en verzorgde het voorwoord.

“Om een figurant te zijn moet je ofwel extreem eerzuchtig, ofwel extreem geëngageerd zijn. Het een sluit het ander uit. Het verschil tussen een decor als leven en een leven als decor.

Begin 2010 sprak ik voor het eerst met Rudy Nuyens. Tussen sneeuwstormen door, in een decor van dichtgeslibde wegen en een haardvuurwarme taverne waar vaste FC De Kampioenen-figuranten eerder al kwamen. Van alle koppen die toen samengestoken werden ten behoeve van een artikel in P Magazine, bleek Rudy de meest geëngageerde. Hij sprak enthousiast, maar nooit eerzuchtig. Hij had ter plaatse ook een tekening bij –Rudy is graficus- van de opnameleidster. Na het verschijnen van het artikel liet-ie weten ook aan een boek te denken.

En toen kwam de titel. ‘Mijn Leven als Decor’. Een werktitel bleek, maar dan wel een hele goeie. ‘Levend decor’ was het antwoord van één van zijn dochters als klein kind toen de juf haar vroeg wat papa’s beroep was. Een titel die doet vermoeden dat Rudy zijn figuratiewerk tot de ware proporties kan herleiden, ook al wordt zijn kop vast ook buiten groot-Berlaar herkend. Een titel die de relativiteitstheorie onderstreept, een titel die op een ironische manier aanzet om lezen. En dat laatste is precies wat u moet doen. Dit boek is er voor iedereen die de ware proporties van het figureren wil kennen, zonder er ooit zelf mee geconfronteerd geweest te zijn. Dit boek is er voor iedereen die even achter de schermen wil kijken, zonder de acteurs in hun hemd te zien. Dit boek is er voor iedereen in wiens hoofd De Kampioenen blijven verder leven, mét decor.

Kristof”

Zie ook: http://levenddecor-fcdekampioenen.uitgaven.com


Dit boek nu bestellen?

Klik hier voor een Factuur of Paypallink en Creditkaartbetaling.

Verkoopprijs € 14,95

Verzendkosten (€ 2,85)© Uitgeverij Merlin - samenwerkend met Meromorfpress.co.uk